05.03.2018 Збережемо первоцвіти разом

Весна вже відчувається в усьому: і в ніжних пересвистах пернатих солістів, і в лагідному дотику сонячних промінців, і в особливому, тільки весні притаманному, запаху. То тут, то там з’являються острівці – проталини, а з ними і зелені вісники пробудження природи. Чи може бути щось прекрасніше за квітку, що розкриває назустріч сонцю свої пелюстки? Чи може бути щось красивішим від пелюсток, що тягнуться до сонця, вкриті, мов намисто, краплинами роси? Коли зацвітають підсніжник білосніжний, шафран Гейфеля, білоцвіт весняний, підсніжник складчастий та інші первоцвіти, наче оновлюється природа, стає ще більш привабливою і неповторною. Рослинам не страшний ні раптовий сніг, ні злі морози- до примх погоди первоцвіти прекрасно пристосовувались. Але їм загрожує інший, страшніший ворог, від якого ніщо не врятує - це ми з вами. В народі кажуть, що краса беззахисна. Може якраз в цьому причина різкого зменшення ареалу первоцвітів в багатьох місцевостях нашої країни. Та чи потрібна природі така „любов”, коли заради скороминущої втіхти, а буває, і наживи, люди вигублюють цілі галявини тепер вже рідкісних рослин? Спокуса зірвати або навіть викопати первоцвіт не повинна перемагати розсудливі рішення – зберегти. Пам”ятаймо, що, більш ніж 20 видів ранньоквітучих рослин може у найближчі роки зникнути в Україні, якщо не припиниться масове знищення підсніжників, шафранів, сон-трави й інших рідких весняних квітів, адже ці види занесені до Червоної книги України./Files/images/20180402_144602.jpg

Навесні, з метою збереження ареалів зростання первоцвітів, природоохоронці України долучаються до акції «Первоцвіт», під час якої здійснюються заходи по збереженюю ранньовеснянх рослин. Так, вихованці гуртка „Юні друзі природи” не залишилися осторонь цієї важливої справи. Проведено інформаційну годину „Бережімо первоцвіти – це безцінний дар природи”, конкурс малюнків та виготовлені пропагандистсько-агітаційні листівки, які юннати роздали місцевим жителям.

Дорогі друзі, давайте разом берегти чудові первоцвіти, не будьте байдужими, захищайте та цінуйте рідну природу. Хай перші квіти тішать око, серце і душу.

Кiлькiсть переглядiв: 185

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.